Talisman i Zodijak

OVAN
Dijamant je zodijački zaštitnik onih koji su rođeni u znaku Ovna. Dijamant je svetlucavi dragi kamen bele ili svetloplave boje i, tradicionalno, on je simbol čistoće i nevinosti. Po legendi štiti onoga koji ga nosi na levoj strani tela. Takođe, veruje se da dijamant učvršćuje vernost dvoje ljubavnika, otuda njegova česta upotreba, kao ukrasa na vereničkom prstenu. Stari Rimljani su verovali da dijamant donosi sreću ratnicima, te se zato najviše i nosio kao amulet. Međutim, ovaj dragi kamen je donosio i nesreću, posebno onima koji su bili pohlepni za njim. Ukoliko je dijamant poklon, ili izraz vernosti i ljubavi, nikad ne donosi nesreću. Ovnovima dijamant donosi sreću i snagu i čuva ih od zla.
Safir je svetloplavi dragi kamen, donosi sreću i ljubav. Najbolji izbor za Ovnove je da zajedno nose dijamant i safir, jer se dobro dejstvo oba kamena povećava. Priča se da je nekada, kada je iz čuvenog turskog trezora ukraden safir, ovaj pobledeo i izgubio i sjaj i boju. Najvredniji safiri su nebeskomodri, ali se javljaju i drugi varijeteti-grimizni, žuti, ružičasti ili zeleni. U stara vremena, verovalo se da štiti od veštica. U srednjem veku korišćen je kao amajlija protiv očnih bolesti.

BIK
Smaragd je zeleni dragi kamen, simbol je konstantne i istinske dobroćudnosti i sreće za sve Bikove. Dugo vremena, ovaj kamen je bio simbol besmrtnosti. Vrhunski obrađen i uglačan, smaragd je imao snagu vraćanja izgubljenog vida, a priča se da ga je Neron koristio za vreme gladijatorskih borbi, da bi bolje video. Bio je korišćen u lečenju zapaljenja oka, kao losion napravljen od njegovog praha i pomešan sa vodom.
Kao kamen modernog doba, smaragd može biti brušen u 57 i 58 faseta. Ovaj zeleni kamen može donositi sreću i Rakovima, ali je posebno benevolentan za Bikove.

BLIZANCI
Ahat je poludragi kamen, čija su mistična svojstva donosila zdravlje i dug život onima koji su ga nosili, a posebno Blizancima. U antici se verovalo da ahat donosi elokvenciju (govornički dar) i da štiti od glavobolje. Takođe, verovalo se da odnosi umor očiju i da štiti od kožnih bolesti.
Može biti crven ili beli, ponekad sa mrljama. Srećan je za baštovane i sve one koji se na bilo koji način bave zemljom. Najčešće je ovalan i, kako su verovali stari Rimljani, donosi bogatstvo. Da bi pojačali snagu ahata, Cigani su nosili i hrizofraz, drugi srećni kamen za Blilzance. Ahat nikako ne bi trebalo da nose Device i Ribe.

RAK
Rubin je srećan kamen za rođene u ovom znaku. To je svetlucav dragi kamen koji varira od ružičaste do tamnocrvene boje. Simbol je slobode, dostojanstva i čarobne snage. Pored toga što je zaštitnik ljubavi i slobode, on daje snagu povratka izgubljene ljubavi. Stari su verovali da rubin ne dopušta popuštanje i iskušenjima i da stabilizuje mentalno zdravlje. Veruje se da čuva od reumatizma. Posvetli kad se vlasnik razboli ili ga zadesi nesreća. Katarina Aragonska bila je upozorena na promenu svog kraljevskog položaja, promenom boje svog rubina. Najcenjeniji primerci rubina došli su sa Dalekog istoka i zvali su ih „budine suze“.
Biser je drugi srećni kamen za Rakove. Rimljani su ih poistovećivali sa suzama jer su oni simbol čistote. Ne može ih svako nositi-na nekome počinju da gube sjaj. Tada ih treba skinuti i ponovo staviti tek kad povrate belinu i sjaj.

LAV
Sardoniks je crveno-braon poludragi kamen čuva hrabrost, vrlinu i snagu. Zaštitnik je braka i mlada koja ga nosi na venčanju, veruje se, imaće srećan brak. Takođe donosi popularnost, a verovalo se da štiti od slepila i uboda insekata. Rimljani su ga koristili za kameja-broševe. Ne treba da ga nose Bikovi i Škorpije.

DEVICA
Hrizolit, koji je zaštitni kamen ovog znaka, zelenkasto žute je boje. Simbol je sreće i vernosti. Posebno je srećan za Device, ali ga i Lavovi mogu nositi. U antici je služio da otera duhove i da osigura čvrst san. Nošen preko dana donosio je literarnu ili poetsku inspiraciju.
Ima mnogo divnih antičkih ogrlica, narukvica i prstenja koji potvrđuju lepotu ovog kamena. Bio je omiljen među viktorijancima, ali njegova popularnost ni danas nije mala. Hrizolit i sardoniks ne bi trebalo da nose Škorpije i Bikovi. Hrizolit posebnu sreću i smirenje donosi Devicama.

VAGA
Opal je srećan kamen samo za Vage. Treba, međutim, reći da se antički svet nije plašio njegovog prokletstva. Naprotiv, nazivali su ga „kamenom nade“. Osobenost ovog poludragog kamena je da svetluca iako nije brušen. Na Istoku su dugo verovali da poboljšava vid i pomaže memoriji. Da bi dokazao svoju moć, „svetac“ je svoje „pacijente“ doticao opalom.
Opal se ne sme ostaviti u kutiji za nakit ili u fioci, jer će izgubiti sjaj, lepotu i svoje magnetske moći. Ovaj lepi kamen, iako nije preterano srećan za mnoge znake Zodijaka, posebno loše deluje na Jarca i Raka koji ga ne smeju nositi.

ŠKORPIJA
Topaz je poludragi kamen koji može biti žute, bele, ružičaste ili neke druge boje. Zaštitnik je ljubavi, lojalnosti i uspeha na poslu. U srednjem veku, topaz je najčešće bio optočen zlatom, nosio se oko vrata, jer se verovalo da štiti od začaranosti, nesanice, povreda grla i ždrela. Na Istoku se verovalo da je pomoću topaza moguće primiti astralne poruke. Strelac i ostali mogu ga nositi, bez bojazni po sreću ali je zloslutan za Devicu i Ribe.

STRELAC
Tirkiz je poludragi kamen divne plave boje, koji je ime dobio zato što je donet iz Turske. Turci, kao dobri konjanici, smatrali su ga svojim talismanom, jer su verovali da je čuvao i konje i jahače na njihovim čestim i dugim putovanjima. Veruje se da tirkiz štiti od ljubomore i od uroka. Interesantno je da tirkiz ne izgleda dobro na svim ljudima: na nekima gubi i boju i sjaj. Pričalo se da tirkiz, menjajući boju, može otrovati onoga koji ga nosi. Najbolje izgleda kada je optočen zlatom. Posebnu sreću donosi i Bikovima, ali, u stvari, ni za jedan znak nije posebno nesrećan. Njegova moć se pojačava ako se nosi zajedno sa SAFIROM.

JARAC
Granat je poludragi sjajni kamen, tamnocrvene boje. Simbol je vernosti, kvaliteta koji Jarčevi posebno cene. Rimljani, Grci i Egičćani, smatrali su ga kamenom vladara, kamenom koji donosi snagu, moć i lojalnost. Verovalo se da GRANAT štiti opšte zdravstveno stanje čoveka koji ga nosi, a posebno da ne dopušta zapadanje u melanholiju i depresiju. Njegova magična svojstva pokazuju se i u tome što se smatralo da svoga vlasnika može upozoriti na predstojeću nesreću, promenom boje. Srećan je i za Vodolije, ali ne i za Bikove i Škorpije.

VODOLIJA
Ametist, poludragi kamen divne ružičaste a ponekad i ljubičaste boje. Smatralo se da njegove mistične moći inspirišu na vrlinu i na visoke ideale. Hiljadama godina koristio se za ukras na episkopskom prstenju i uopšte za nakit velikodostojnika. Tradicionalno, Ametist je kamen ljubavnika, a za stare Grke bio je to i kamen koji je štitio od trovanja, pijanstva i mamurluka. Stavljen u svilu štiti od glavobolje. Odgovara i svim ostalim znacima, bez izuzetka.

RIBE
Akvamarin je sjajni dragi kamen ime je dobio od dve latinske reči, voda i more, jer njegova plavo-zelena boja podseća na boju mora. Veruje se da akvamarin donosi harmoniju i sreću u braku, pa je zato on dobar izbor za verenički prsten. Srećan je još i za Škorpiju. Ali se takođe mora reći da bi Vodolije i Lavovi trebalo da ga izbegavaju.